Mi az az online népszavazás?

Az online népszavazás a jövőben az egész világon a demokrácia egyik alappillére lesz. Az emberek ennek segítségével bármikor elmondhatják majd a véleményüket. Magyarországon ez az első online népszavazás, amit egy pártfüggetlen civil szervezet, a Második Reformkor Alapítvány kezdeményezett.

Miben más az online népszavazás mint egy online petíció vagy aláírásgyűjtés?

Ahogy a nevében is benne van, itt nem egy ügy mellé kell odaállni az aláírásunkkal, hanem a szavazatunkkal döntést tudunk hozni egy fontos kérdésben.

Biztos megint valami adatgyűjtésről van szó.

A kampány technikai hátterét egy svájci-magyar informatikai cég biztosítja, a szavazási felület minden hatályos adatvédelmi előírásnak megfelel. A Második Reformkor Alapítvány kizárólag a kezdeményezés társadalmi kampányáért felel, semmilyen ezzel kapcsolatos adatkezelést nem végez.

Van-e az online népszavazás eredményének bármilyen konkrét hatása?

Az online népszavazás a civil társadalom legerősebb nyomásgyakorló eszköze lehet a kormányra, de ehhez az kell, hogy minél többen vegyünk részt rajta.

Nincs értelme ennek, mert a kormány úgysem fog változtatni a politikáján.

Ha sokan vesznek részt az online népszavazáson, a kormány kénytelen lesz figyelembe venni az eredményét, máskülönben egy elbukott népszavazás terhével kell a választási kampányra fordulnia. Ezen kívül az internetadó vagy az olimpiai pályázat visszavonása is bizonyítja, hogy egy erőteljes társadalmi fellépés néha a kormányt is meghátrálásra kényszeríti.

Milyen kérdésre kell válaszolni?

“Egyetért-e azzal, hogy a KATA szabályozásával kapcsolatos módosítás bevezetését január 1-re halasszák, és addig a kormány indítson megfelelő társadalmi egyeztetést egy kiszámíthatóbb és a társadalmi igényekhez igazodó szabályozás érdekében?”

Nem lenne biztonságosabb az ügyfélkapus hitelesítés?

De igen, azonban abban az esetben limitált felhasználót érnénk el, kevesen tudnának részt venni. Nagyon sokan még nem rendelkeznek ügyfélkapuval, vagy az nem aktív. Dolgozunk rajta, hogy később ez is opció legyen és ezen felhasználók szavazatainak meta adatait külön meg tudjuk mutatni majd számokban.

Az IP-címek ellenőrzése elég a visszaélések kiszűrésére?

Az IP-cím tárolása és monitorozása egy alap eljárás. Tisztában vagyunk vele, hogy ez önmagában még nem garantál semmit, viszont a rendszerünk fel van készülve az automatizált visszaélésekre, amint ilyet észlel, kiszűri ezeket a regisztrációkat.