FŐOLDAL Pártmentes önkormányzatiság Online népszavazás IT Partnerünk

Pártmentes önkormányzatiság

Az önkormányzás, főként a települési önkormányzat, az alapja egy önszerveződő társadalomnak. Függőségektől mentes, anyagilag és szellemileg is autonóm közösség úgy alakulhat ki, ha joguk és valós lehetőségük is van arra, hogy meghatározzák a saját életük folyását. Sok ilyen közösség alkot egy nemzetet, és ez a nemzet akkor tud fejlődni, ha az őt alkotó kisebb közösségek stabil alapot nyújtanak. Felülről irányítva nem működik.

Ma Magyarországon jelentősen megcsorbult számos társadalmi csoport autonómiája. Ennek egy szomorú és feltűnő példája az önkormányzatok kiszolgáltatottsága.

A pártmentes önkormányzatiság javaslata, amit a Második Reformkor már 2019 óta képvisel, ezeket a pártpolitikától független jelölteket helyezi előtérbe. Véleményünk szerint a pártok megmérgezik a helyi közéletet az országos szintről lecsorgó veszekedéseikkel, lassítják és számos esetben megakadályozzák az önkormányzat munkáját és elfordítják a kompetens és tenni akaró jelölteket a helyi politikától.

Pártmentes önkormányzatiság a gyakorlatban Nem indulhat el a helyi önkormányzati választásokon az a személy, aki a választások előtt 2,5 évvel valamilyen pártban országos vezetői tisztséget viselt, továbbá vállalnia kell azt is, hogy a ciklus lejárta utáni 2,5 évig sem vállal.

A pártmentes önkormányzatiság az első lépés az önkormányzati autonómia visszaállítását célzó úton.

SZAVAZOK!